កាហ្វេជាភេសជ្ជៈមួយប្រភេទដែលទទួលបានការពេញនិយមបំផុតនៅលើពិភពលោក ដោយហេតុថា ភេសជ្ជៈមួយនេះមានរសជាតិល្វីងឆ្ងាញ់ និងមានក្លិនឈ្ងុយប្លែកពីភេសជ្ជៈដទៃទៀត ក៏ដូចជាគុណប្រយោជន៍ដែលអាចជួយឱ្យអ្នកបរិភោគស្រឡះខ្លួន ការពារពីការងងុយគេងផងដែរ។
ហេតុដូច្នេះហើយ កាហ្វេជាទំនិញអាជីវកម្មដ៏សំខាន់មួយនៅលើទីផ្សារពិភពលោក។ ជាក់ស្ដែង គេហទំព័រ Statista បានបង្ហាញតួរលេខថា នៅឆ្នាំ ២០២៤ នេះ ទីផ្សាររបស់កាហ្វេនៅទូទាំងពិភពលោកមានចំណូលរហូតដល់ទៅ ៩៣,៤ ពាន់លានដុល្លារអាមេរិក ហើយចំនួននេះនឹងនៅតែមានទំនោរកើនឡើងនៅឆ្នាំបន្តបន្ទាប់ទៀត។
ត្បិតការប្រើប្រាស់កាហ្វេអាចនឹងភាពខុសគ្នាតិច ឬច្រើនទៅតាមវប្បធម៌នីមួយៗ តែជាសាកលម៉ឺនុយកាហ្វេនៅតាមបណ្ដាលហាងនានា មិនថាហាងបង្កើតឡើងដោយស្ថាបនិកក្នុងតំបន់ ឬហាងយីហោពិភពលោកក៏ដោយ តែមិនសូវបំភ្លេចនូវម៉ឺនុយដើមសំខាន់ៗដូចជា Latte, Cappuccino និង Americano នោះទេ។ តើឈ្មោះកាហ្វេដែលយើងតែងហៅប្រចាំថ្ងៃ និងកម៉្មង់ស្ទើរតែគ្រប់ហាងនេះ មានដើមកំណើត និងអត្ថន័យបែបណាខ្លះ? ហើយតើម៉ឺនុយទាំនីមួយៗមានភាពដូច និងខុសគ្នាយ៉ាងណាខ្លះ?
ខាងក្រោមនេះ ជាការពិតដែលអ្នកអ្នកនិយមហូបកាហ្វេអាចនឹងមិនសូវដឹងពីកែវកាហ្វេទាំង ៥ពែងនេះ៖
១. Espresso
Espresso មានដើមកំណើតចេញពីប្រទេសអ៊ីតាលី ដែលមានអត្ថន័យថា “សង្កត់” ដូចគ្នានឹងវិធីសាស្រ្តនៃការចម្រាញ់ទឹកកាហ្វេ ដែលទាមទារឱ្យមានការសង្កត់គ្រាប់កាហ្វេកិនមុននឹងយកទៅចម្រោះជាមួយនឹងទឹកក្ដៅ។
ហេតុដូច្នេះហើយ Espresso ជាប្រភេទទឹកកាហ្វេដែលមានសភាពដើមច្រើនបំផុតបើប្រៀបធៀបនឹងកាហ្វេដទៃទៀត ព្រោះធាតុផ្សំដើមនៃភេសជ្ជៈមួយមុខនេះមានតែកាហ្វេ និងទឹកតែប៉ុណ្ណោះ។ Espresso អាចប្រើប្រាស់ជាម៉ឺនុយមួយមុខសម្រាប់អ្នកដែលចូលចិត្តកាហ្វេខ្មៅចាស់តែម្ដង និងអាចប្រើប្រាស់ជាគ្រឿងផ្សំគោលសម្រាប់ម៉ឺនុយដដៃទៀត។
២. Americano
ត្បិតមិនទាន់មានការបញ្ជាក់ជាផ្លូវការណាមួយនៅឡើយ តែមនុស្សជាច្រើនជឿជាក់ថា Americano មានដើមកំណើតអំឡុងសង្គ្រាមលោកលើកទី ២ នៅពេលដែលទាហានរបស់អាមេរិកប្រចាំការនៅក្នុងប្រទេសអ៊ីតាលីបានសាកល្បងលាយ Espresso ជាមួយនឹងទឹកក្ដៅ ដើម្បីទទួលបានរសជាតិកាហ្វេដែលស្រដៀងគ្នានឹងប្រភេទកាហ្វេខ្មៅដែលពួកគេតែងទទួលទានកាលនៅប្រទេសកំណើត។
Americano បានក្លាយជាម៉ឺនុយមួយដែលមានការពេញនិយម និងអាចស្វែងរកបាននៅក្នុងហាងកាហ្វេនានាជុំវិញពិភពលោក។ ភាពសាមញ្ញនៃរសជាតិ និងក្លិនឈ្ងុយ ជាចំណុចដែលលេចធ្លោនៃកាហ្វេមួយប្រភេទនេះ។
៣. Latte
Americano អាចជាម៉ឺនុយដែលពេញនិយមបំផុតមួយសម្រាប់អ្នកចូលចិត្តកាហ្វេខ្មៅ តែសម្រាប់កាហ្វេទឹកដោះគោវិញប្រហែលជាមិនអាចរំលងឈ្មោះកាហ្វេ Latte បាននោះទេ ព្រោះវាមានរសជាតិស្រទន់ជាង និងខ្ទិះចេញពីទឹកដោះ។
មានឈ្មោះពេញថា Caffé Latte កាហ្វេមួយប្រភេទនេះមានដើមកំណើតចេញពីប្រទេសអ៊ីតាលី។ នៅក្នុងប្រទេសកំណើត ពាក្យថា “Caffé” មានន័យថា កាហ្វេ ឯពាក្យថា “Latte” មានន័យថា ទឹកដោះគោ។ ដូច្នេះ បើសិនជាអ្នកទៅកម្ម៉ង់ “Latte” នៅក្នុងប្រទេសអ៊ីតាលី អ្នកអាចនឹងទទួលបានទឹកដោះគោមួយកែវ ជំនួសដោយកាហ្វេទឹកដោះគោទៅវិញ។
កាហ្វេទឹកដោះគោប្រភេទនេះ កើតចេញពីគ្រឿងផ្សំគោលចំនួន ៣គឺ Espresso ទឹកដោះគោ និងពពុះទឹកដោះតិចតួច តែសម្រាប់អ្នកដែលចូលចិត្តរសជាតិបន្ថែមពីនេះ ក៏អាចលាយបញ្ចូលនូវគ្រឿងបន្ថែមរសជាតិផ្សេងៗផងដែរ។
៤. Cappuccino
ការបង្កើត Cappuccino អាចនឹងចាប់ផ្ដើមឡើងតាំងតែពីសតវត្សរ៍ទី ១៧ ឬប្រមាណ ៤០០ឆ្នាំមុនម៉្លេះ។ ពាក្យថា Cappuccino កើតចេញពីភាពដូចគ្នារវាងពណ៌ត្នោតរបស់កាហ្វេមួយមុខនេះ និងស្បង់របស់ព្រះសង្ឈ Capuchin នៅក្នុងប្រទេសអ៊ីតាលី។
ត្បិតមានគ្រឿងផ្សំដូចគ្នានឹង Latte ក៏ពិតមែន តែ Cappuccino ប្រើប្រាស់ពពុះទឹកដោះគោច្រើនជាង ឬអាចនឹងមានចំណុះស្មើៗគ្នាជាមួយនឹងគ្រឿងផ្សំគោលដដៃទៀត។ បន្ថែមពីនេះ អ្នកឆុងកាហ្វេតែងនិយមរោយម្សៅសូកូឡា ឬឈើអែមនៅពីលើ។
៥. Mocha
សម្រាប់អ្នកដែលចូលចិត្តកាហ្វេ តែក៏មិនអាចបោះបង់ចោលសូកូឡាបាន Mocha ជាជម្រើសដ៏ល្អបំផុតសម្រាប់អ្នក ព្រោះវាជាភេសជ្ជៈដែលលាយបញ្ចូលគ្នារវាង Espresso ទឹកដោះគោ និងសូកូឡា។
ពាក្យថា Mocha នេះ មានដំណើមកំណើតចេញពីគ្រាប់កាហ្វេ Mocha ដែលជាប្រភេទគ្រាប់កាហ្វេម៉្យាង ដាំដុះនៅក្នុងតំបន់ភ្នំនៃប្រទេស Yemen នឹងដឹកជញ្ចូនទៅកាន់កំពុងផែ Al Mokka។ បច្ចុប្បន្ន គ្រាប់កាហ្វេ Mocha ត្រូវបានមនុស្សទូទៅស្គាល់ថាជាប្រភេទគ្រាប់កាហ្វេ Arabica ៕