មានមនុស្សជាច្រើនកំពុងតែប្រឈមនឹងបញ្ហាសក់ដូចជាជ្រុះ បែកចុង និងដុះយឺតជាដើម។ សម្រាប់បញ្ហាទាំងនេះអាចបណ្ដាលមកពីបរិស្ថានជុំវិញខ្លួន ហ្សែន និងអាយុផងដែរ។ ក្នុងនោះមូលហេតុធំមួយទៀតក៏អាចបណ្ដាលមកពីកត្តាអាហារូបត្ថម្ភដែរ។ ដូច្នេះថ្ងៃនេះយើងនឹងចែករំលែកអាហារទាំង ៥ មុខដែលជួយពន្លឿនការដុះសក់ឱ្យក្រាស់ និងមានទម្ងន់៖
១. ស្ពៃស្ពីណាច៖ ស្ពីណាចផ្ទុកទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមដែលមានអត្ថប្រយោជន៍ដល់ការលូតលាស់សក់ ព្រោះវាសម្បូរវីតាមីន A និងវីតាមីន C។ បូករួមជាមួយបរិមាណជាតិដែកទៀត នោះវានឹងកាន់តែជួយទៅសក់ការលូតលាស់របស់កោសិកាឈាមក្រហម និងការបញ្ជូនអុកស៊ីសែនទៅក្នុងរាងកាយផងដែរ។ ប្រសិនបើរាងកាយខ្វះជាតិដែក វានឹងធ្វើឱ្យសក់ជ្រុះ។
២. ផ្លែត្របែក៖ ត្របែកគឺជាប្រភពនៃវីតាមីន C ដែលចាំបាច់សម្រាប់រាងកាយក្នុងការស្រូបយកជាតិដែកទៅប្រើប្រាស់ក្នុងរាងកាយ។ នៅពេលដែលយើងទទួលទានអាហារដែលមានជាតិដែកខ្ពស់ វាអាចនឹងជួយជំរុញការផលិតសារធាតុចិញ្ចឹមដើម្បីបំប៉នសក់។
៣. ដំឡូងជ្វា៖ ដំឡូងជ្វាត្រូវបានគេចាត់ទុកជាប្រភពដ៏សម្បូរនៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម វីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ។ បន្ថែមលើនេះ ដំឡូងជ្វាក៏មានផ្ទុកនូវសារធាតុបេតាការ៉ូទីនដែលអាចជួយថែរក្សាសរសៃសក់ ពន្លឿនការលូតលាស់សក់ និងពង្រឹងសុខភាពសក់ផងដែរ។
៤. អយស្ទ័រ៖ អយស្ទ័រផ្ទុកទៅដោយស័ង្កសីដែលជាសារធាតុរ៉ែដ៏សំខាន់មួយដែលជួយទ្រទ្រង់មុខងាររាងកាយជាច្រើន។ ការកង្វះស័ង្កសីក្នុងរាងកាយមិនត្រឹមតែអាចធ្វើឱ្យមានការវិវត្តន៍ឡើងជាជំងឺស្បែកប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាក៏អាចបង្កឡើងជាបញ្ហាដ៏ធំនៃការជ្រុះសក់ផងដែរ។
៥. សណ្ដែក និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ៖ សណ្ដែក និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិគឺប្រភពនៃសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដូចជាស័ង្កសី ជាតិដែក ប្រូតេអ៊ីន និងបាយអូទីនដែលសុទ្ធសឹងជាធាតុផ្សំសំខាន់ៗសម្រាប់សរសៃសក់។ ដូច្នេះប្រសិនបើរាងកាយទទួលបានសារធាតុចិញ្ចឹមទាំងនេះគ្រប់គ្រាន់ វានឹងជួយពន្លឿនការលូតលាស់សក់ផងដែរ៕