មនុស្សភាគច្រើននឹងឆាប់មានអារម្មណ៍ងងុយគេងក្រោយទទួលទានអាហារថ្ងៃត្រង់ហើយ ឬយើងអាចហៅថា ពុលបាយ។ មូលហេតុដែលធ្វើឱ្យយើងងងុយបែបនេះគឺដោយសារក្រោយទទួលទានអាហារថ្ងៃត្រង់ហើយជាតិស្ករនឹងកើនឡើង។ ជាលទ្ធផល កោសិកាខួរក្បាលនឹងផលិតប្រូតេអ៊ីន Orexin សម្រាប់បញ្ជូនទៅសរសៃប្រសាទបានតិចទើបធ្វើឱ្យមនុស្សងងុយគេង ហើយវាក៏ជាមូលហេតុធ្វើឱ្យជាតិស្ករកើនឡើងលឿនផងដែរ។ ដូច្នេះថ្ងៃនេះ AMS សូមចែករំលែកនូវ ៣ វិធីដែលអាចជួយកាត់បន្ថយអាការៈងងុយគេងពេលថ្ងៃ៖
១. ញ៉ាំយឺតៗ និងទំពារច្រើនដង
ការទំពារអាហារយឺតៗនឹងអាចកាត់បន្ថយការកើនឡើងនូវជាតិស្ករក្នុងឈាម និងជួយឱ្យមានអារម្មណ៍ឆាប់ឆ្អែតផងដែរ។ ជាមួយគ្នានេះ វាក៏អាចជួយការពារយើងមិនឱ្យមានអារម្មណ៍ងងុយបន្ទាប់ពីញ៉ាំហើយបានដែរ។ ជាពិសេស វិធីមួយនេះត្រូវបានគេរាប់ចូលជាវិធីសាស្រ្តមួយក្នុងការសម្រកទម្ងន់ទៀតផង។
២. ញ៉ាំបន្លែមុន
ជាតិសរសៃអាហារដែលមាននៅក្នុងបន្លែដូចជាផ្សិត និងសារ៉ាយសមុទ្រជាដើមអាចជួយពន្យឺតការរំលាយអាហារ និងការស្រូបជាតិស្ករចូលទៅក្នុងរាងកាយ។ លើសពីនេះ ការញ៉ាំអាហារបែបនេះមុនអាហារមានជាតិម្សៅក៏អាចជាអ្នកការពារក៏ល្អដែលជួយទប់ស្កាត់ការកើនឡើងខ្លាំងនៃជាតិស្ករក្នុងឈាម។
៣. ជ្រើសរើសអាហារណាដែលមានជាតិស្ករទាប
ការជ្រើសរើសរបបអាហារក៏ជាវិធីសាស្រ្តមួយជួយការពារមិនឱ្យមានអារម្មណ៍ងងុយក្រោយញ៉ាំអាហារហើយដែរ។ អ្នកជំនាញបានណែនាំឱ្យជៀសវាងញ៉ាំនូវអាហារណាមានជាតិស្ករខ្ពស់ ហើយសម្រាប់មូលហេតុគឺដូចទៅនឹងការរៀបរាប់នៅចំណុចទី ១។ ហើយយើងគួរបកមកញ៉ាំនូវអង្ករសំរ៉ូប ស្រូវសាលី និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិទើបមិនធ្វើឱ្យឡើងជាតិស្ករ ថែមទាំងអាចជួយសម្រកទម្ងន់ផងដែរ៕