បាត់ដំបង គឺជាខេត្តដ៏ល្បីល្បាញមួយប្រចាំប្រទេសកម្ពុជា។ មិនត្រឹមតែមានក្រុងបាត់ដំបង តែងជាប់ឈ្មោះជាទីក្រុងស្អាត ប្រជុំដោយបេតិកភណ្ឌ ដែលបន្សល់ទុកពីសម័យសង្គមរាស្ត្រនិយម និងសម័យបារាំងនោះទេ តែខេត្តមួយនេះ ល្បីល្បាញមុខម្ហូបឆ្ងាញ់ៗដ៏សំបូរបែប។ តស់ ថ្ងៃនេះ AMS សូមមកបង្ហាញមុខម្ហូបដែលជាអត្តសញ្ញាណប្រចាំខេត្តមួយនេះតែម្ដង៖
១.បុកទឹកគ្រឿង ឬបុកអម្រឹកបាត់ដំបង
ជាមុខម្ហូបមួយ ដែលល្បីចេញមកពីខេត្តបាត់ដំបង មានរសជាតិឆ្ងាញ់ខុសប្លែក ពីទឹកគ្រឿងធម្មតា។ មុខម្ហូបមួយនេះ យើងតែងឃើញមានសឹងគ្រប់បញ្ជីមុខម្ហូបតាមបណ្ដាភោជនីយដ្ឋាន និងល្បីធ្វើហូបជាប្រចាំសឹងតែគ្រប់ផ្ទះ ទូទាំងប្រទេស។ រូបមន្ត វិធីធ្វើ គឺធ្វើឱ្យទឹកគ្រឿងបាត់ដំបង មានលក្ខណៈពិសេស ឈ្ងុយឆ្ងាញ់ និងផ្ទាប់ជាមួយបន្លែខ្មែរដ៏សំបូរបែបកាន់តែឆ្ងាញ់។
២.ណែមបាត់ដំបង
អាចនិយាយបានជាអត្តសញ្ញាណមួយប្រចាំខេត្តបាត់ដំបងតែម្ដង អ្នកណាក៏ដោយឱ្យតែទៅដល់ទឹកដីដងស្ទឹងសង្កែហើយ មិនដែលចោលណែមបាត់ដំបង រុំស្លឹកកន្ទួត និងណែមផ្សេងៗទៀត ល្បីមានរសជាតិឆ្ងាញ់។
៣.មីកូឡា
ជាអាហារល្បីប្រចាំខេត្តមួយដែរ ដែលតែងទាក់ចិត្តអ្នកទេសចរ ឱ្យតែបានទៅដល់ គឺមិនអាចមើលរំលងបានទេ ពិសេសមីកូឡា ២ធ្នូ នៅក្រុងបាត់ដំបង ល្បីតៗគ្នាជាច្រើនកន្លងមកហើយ។
៤.បបរផិអ្នកបាត់ដំបង
ទៅដល់ក្រុងបាត់ដំបង គេកម្ររំលងអាហារមួយនេះណាស់។ បបរខាប់ៗ មានបន្លែ សឹងតែគ្រប់មុខ បូករួមនឹងសាច់ត្រី លាយជាមួយទំពាំង ពេលពិសារគេជ្រលក់ជាមួយទឹកកាពិតិចៗកាន់តែឆ្ងាញ់ប្លែក។ ម្ហូបមួយមុខនេះ មិនត្រឹមតែឆ្ងាញ់ទេ ប៉ុន្តែក៏ល្អសម្រាប់សុខភាពទៀតផង។
៥.នំបញ្ចុកបាត់ដំបងផ្ទាប់ជាមួយទឹកផ្អែម ឬទឹកអម្រឹក
មួយមុខបេះ ក៏ជាម្ហូបដែលល្បីមានប្រភពមកពីខេត្តបាត់ដំបងដូចគ្នា។ របៀបនៅក្នុងការធ្វើទឹកសម្លរនំបញ្ចុកក៏មិនខុសពីខេត្តដទៃ តែអ្វីដែលប្លែក គឺនំបញ្ចុកអ្នកបាត់ដំបង កម្រចោលទឹកផ្អែម ឬទឹកអម្រឹកណាស់ ដែលធ្វើឡើងពីស្ករត្នោត។ ពេលពិសារផ្ទាប់ជាមួយទឹកផ្អែមនេះ កាន់តែមានរសជាតិប្លែកម្យ៉ាង។
ក្រៅពីនេះនៅមានមុខល្បីៗជាច្រើនទៀត ដែលមានប្រភពពីខេត្តទឹកដីជង្រុកស្រូវអង្កររបស់កម្ពុជាមួយនេះ។ AMS នឹងស្រាវជ្រាវ ព្រមទាំងលើកមកបង្ហាញនៅពេលក្រោយៗទៀត ៕